Nieuwsarchief

1. Voorkom als crisisteam de 10 meest voorkomende fouten

Afbeelding

Als organisatie word je - doorgaans - niet vaak geconfronteerd met een crisis. Er zijn dan ook maar weinig mensen die praktijkervaring opbouwen als lid van een crisisteam. De adviseurs van Crion zie in de parktijk vaak dezelfde fouten die tamelijk eenvoudig kunnen worden voorkomen. De tien meest voorkomende fouten op een rijtje:

1. Daadkracht voorzitter
De voorzitter van het crisisteam neemt als eindverantwoordelijke de beslissingen. Soms op basis van incomplete of zelfs tegenstrijdige informatie, onder tijdsdruk en met grote afbreukrisico's. Dat vraagt om een directieve een daadkrachtige leiderschapsstijl. En dat is vaak een andere stijl dan veel leiders in Nederland in een reguliere situatie hanteren. En een andere stijl dan de leden van het crisisteam van hem of haar gewend zijn.

2. Verdeel de rollen
Maak bij de start van een crisisteam duidelijk wie welke rol en verantwoordelijkheid krijgt toebedeeld. Dat kan een andere rolverdeling zijn dan in een reguliere situatie en dat is dus wennen.

3. Niet alles met zijn allen bespreken
Een crisis is een zeldzame situatie en de afbreukrisico's zijn groot. Een veel voorkomende valkuil is om alle onderwerpen met alle leden van het crisisteam samen uit te zoeken en te bespreken. Daar ontbreekt vaak simpelweg de tijd voor. Kies zo snel mogelijk voor een ritme waarbij de individuele teamleden hun onderzoek plegen, hun mensen aansturen en hun acties controleren om vervolgens regelmatig plenair de hoofdzaken samen te bespreken.

4. Houd het crisisteam klein
Tijdens een crisis komt er vaak - goed bedoeld - veel aanbod en hulp van collega's. Houd het crisisteam klein. Uiteraard kunt u wel diverse actieteams in het leven roepen die rapporteren aan het crisisteam.

5. Creëer rust
Een crisisteam kan zich eenvoudig gek laten maken door tal van verstoringen. Binnenkomende telefoontjes, mails, vragen van journalisten, social media berichten, enzovoort. Zorg voor rust, of nog beter: creëer een voorwacht die regelmatig verslag uitbrengt.