Nieuwsarchief

Ernstig vervuild drinkwater, wat nu?

Afbeelding

Het staat u waarschijnlijk nog helder voor de geest: de grote brand bij Chemie-Pack in Moerdijk. Niet zomaar een brand, want hulpverleners en rampenbestrijders kregen ook te maken met het vrijkomen van chemische stoffen. En dat stelde de betrokken partijen voor een complexe situatie.

Gelukkig bleven daarbij de gevolgen voor de drinkwatervoorziening beperkt. Maar wat als de drinkwaterbronnen ernstig vervuild waren? Hoe had men dan gereageerd? En hoe zou de bevolking daarover worden ingelicht?

Waterbedrijf Dunea organiseerde op 3 oktober 2011 een netwerkbijeenkomst over dit vraagstuk. Ambtenaren Openbare orde en Veiligheid, Communicatiehoofden, en Beveiligings- en Crisismanagementhoofden van collegawaterbedrijven onderzochten wat ze konden leren van Moerdijk. Menno van Duin van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid gaf een analyse van Moerdijk, Roelinda Vording van Evides presenteerde de wijze waarop het drinkwaterbedrijf met de brand werd geconfronteerd. Hans Slaman, algemeen directeur van CRION, centrum voor crisisondersteuning, gaf de deelnemers vervolgens een crisismanagementworkshop.