Nieuwsarchief

Product recall, tips en adviezen (2)

Afbeelding

De crisisspecialisten van Bex*communicatie adviseren jaarlijks de meest uiteenlopende opdrachtgevers over een product recall (terugroepactie). Onze jarenlange praktijkervaring resulteert in de volgende tips en adviezen.

9. Pers
Als u uw advertentiemateriaal inlevert bij de dagbladen, hou er dan rekening met het feit dat het nieuws op dat moment ook bij de redacties bekend wordt.

10. Call center
Zorg dat consumenten met vragen een informatietelefoonnummer kunnen bellen. Zorg voor het call center voor een fool proof script met vragen en antwoorden. En met instructies voor bijzondere vragen of klachten, die u het best zelf kunt afhandelen.

11. Social media
Denk aan social media bij een product recall. Om de berichtgeving en het sentiment te monitoren. Om te verwijzen naar uw website met een statement en veel gestelde vragen. Om webcare in te richten zodat u vragen kunt beantwoorden en kunt reageren op bijzondere berichten. Als u geen ervaring heeft met social media, ga dan niet experimenteren tijdens een product recall.

12. Check & doublecheck
Controleer alles. Bel zelf naar het call center met vragen, kijk of het product ook daadwerkelijk uit het schap wordt gehaald en controleer of de retourproducten niet meer in het handelskanaal terecht kunnen worden komen of worden vernietigd.

13. Wees coulant
Consumentenproducten worden bij verschillende retailers tegen verschillende prijzen verkocht. Wees bij onduidelijkheid coulant over omruilen of een financiële vergoeding. Bij producten met een laag aankoopbedrag is het vaak raadzaam om te werken met één adviesprijs. Dat voorkomt vervelende discussies en fouten.

14. Nieuwe producten
Als u uw product opnieuw in de markt zet, denk er dan aan om dit duidelijk zichtbaar te maken voor de consument. Een nieuwe verpakking of een bericht als “vernieuwde receptuur” werken vaak goed.

15. Verras uw klant
Verras uw consument. Dat kan bij het overmaken van het aankoopbedrag of het toesturen van nieuwe producten. Maar u kunt na een paar weken iets extra’s doen om uw klant te verrassen. Dat kan met een voucher, een nieuw product of een aardigheidje.